WIGEMARK- ČOVIĆ: Ustavni sud u presudi zahtijeva legitimne hrvatske predstavnike

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović susreo se s veleposlanikom Lars-Gunnarom Wigemarkom, šefom delegacije Europske unije u BiH i specijalnim predstavnikom EU u BiH.

Wigemark je obavijestio Čovića o usvojenim zaključcima o BiH Vijeća Europske unije, u kojima se, između ostalog, poziva vlasti BiH na intenziviranje sveobuhvatnih reformi. U zaključcima se također posebno ističe značaj poštovanja načela jednakosti i nediskriminacije zasnovanih na ustavnoj kategoriji konstitutivnosti.

U tom pogledu naglašena je nužnost reforme Izbornog zakona, koja će obuhvatiti sve aspekte relevantne za suštinsko ostvarivanje jednakopravnosti. Konkretno, radi se o primjeni načela legitimnog predstavljanja u procesu izbora članova Predsjedništva BiH, popunjavanja nacionalnih klubova zastupnika u Domu naroda Federacije BiH; provedbi presuda Europskog suda za ljudska prava, ali i preporuka relevantnih međunarodnih institucija koje pozivaju na unapređenje transparentnosti izbornoga procesa.

Sugovornici su suglasni kako su sva ta pitanja veoma važna kako bi BiH dobila demokratski i na Ustavu zasnovan Izborni zakon.

Čović je izrazio uvjerenje da se puno brže mogu provoditi preuzete obveze prema EU, te je u tom smislu podsjetio na zaključak Predsjedništva koji obvezuje na finalizaciju upitnika Europske komisije i njegov prijevod zaključno s 15. prosincem 2017.

Na osnovu obavljenih razgovora sa svim nivoima vlasti ocijenio je kako se preduvjeti za kandidacijski status realiziraju u skladu s predviđenom dinamikom, o čemu će informirati najviše dužnosnike EU u Bruxellesu, gdje putuje 24. listopada.

Wigemark je iskazao punu podršku EU u svim reformskim nastojanjima koja su u funkciji jačanja europske perspektive Bosne i Hercegovine, priopćeno je iz Predsjedništva BiH./HMS/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*