TREĆA VEČER: PROGRAM ZA SPAS RAME

TRODNEVNICA UOČI DANA OPĆINE PROZOR-RAMA

TREĆA VEČER

Piše; Ivan Šekelja

Općina Prozor-Rama je kao institucija  na čelu sa načelnikom Ivančevićem zbog korupcije ušla u proces duhovnog, biološkog i materijalnog raspadanja i izgubila svoju bit.

Unatoč uloženim milijunima u rekonstrukciju  glavne gradske ulice, već nakon godinu dana osjeti se miris korupcije na koji su bili oslonjeni šahtovi.

Korupcija – „za grijeh ima oprosta, ali za korupciju ne! Korupcija je nešto višeod grijeha“- uči nas Sveti otac papa Franjo. U prilog ovome ide i lat. poslovica: Errare humanum est – griješiti je ljudski. Jedna katolička crkvena naučiteljica i svetica grijeh ili slabost čovjekove naravi najbolje je sažela u slijedećoj rečenici: „Griješiti je ljudski, ali ustrajati u grijehu je đavolski!“ Ne treba brkati grijeh s korupcijom, to je stanje navike, koje srce odvlači u nepovratni egoizam. „Korumpirano srce zatvoreno je samo u sebe, širi miris u srcu koji zaudara, jer korupcija vonja na trulež. Korumpiran čovjek ne percipira svoju korupciju. Događa se isto i sa zadahom (onomu kome stalno smrdi iz usta): tko od zadaha pati, nije ga svjestan. Drugi ga osjećaju i trebaju mu ukazati na njega. Tako je i sa srcem koje je obuzeto korupcijom!

Kada je korumpiran čovjek na vlasti u nekoj instituciji, uvijek će uključivati druge u vlastitu korupciju i nezakonitosti, unizit će ih do svoje mjere i učiniti ih sudionicima vlastitog izbora stila“ – ističe papa Franjo.

Papa Franjo kao da živi u našoj općini i gleda naše mlade i neiskusne vijećnike i općinske rentijere  kako ih stari komunistički kadrovi  unižavaju do svoje mjere. Žao mi je mladih vijećnika i mladih intelektualaca što sami gaze svoje dostojanstvo i što ih je teško istrgnuti iz komunističkih kandža. Za dugoročno funkcioniranje društva to nikako nije dobro, ne da nije dobro nego je katastrofalno i računi koji se odlažu ipak će stići na naplatu. Budućnost se nalazi u stvaranju novih vrijednosti a ne u korupciji i zamračivanju proračuna pa „ko je jamija, jamija“. Općinski vijećnici ovo dobro znaju ali im to nije korisno isticati. Ponovno je važniji osobni sitno-rentijerski interes od društvenog probitka. Ipak postoji jedan uvaženi gospodin Ivica Jozić, općinski vijećnik koji nikako ne pripada korupconaško-komunističkom svjetonazoru. Poštovani Ivice, jasno je da bi svi ovi čimbenici bili sporedni da Rama nije zavezana u „mrtvoj luci“ zahvaljujući i vašoj ruci. Siguran sam da ćete pravilno očitati „znakove vremena“ što bi vam pomoglo da razlučite s kojim ljudima i idejama treba konstruktivno ući u dijalog, a koje treba napustiti kao što se napušta brod koji tone. Za ovu našu paraliziranu situaciju Dobriša Cesarić ima jedan dobar stih: „ o dalekim morima snivaju, a plovit se boje, na jarbole šarene zastave meću i stoje. Otisni se Ivice, neboj se, izvezi na pučinu !!!

U desetljeću načelnikovanja JOZE ramski puk je prepolovljen, ljudsko dostojanstvo pogaženo, ljudi bježe iz (finacijskim i prirodnim resursima) najbogatije općine u državi i šire. Pravdate se trendovima, lošim vremenima. Za loša gospodara vremena su uvijek loša. „ Mi smo vremena, kakvi smo takva su vremena“ – kaže sv.Augustin. Gospodine načelniče i da ste najpošteniji nemate opravdanja za nesposobnost a onda iz moralnih razloga morate podnijet ostavku. Učinite to sutra na svečanoj sjednici OV-a u povodu dana općine Prozor – Rama kojoj ste na čelu, kako bismo uspostavili demokratske standarde poslovanja i humane uvjete življenja koji će nam svima omogućiti dijalog, tako da oni koji budu najuvjerljiviji poduzmu ostvarivanje svog programa s beskraj novih mogućnosti i izazova. U protivnom Vaše načelnikovanje će završiti u jadu punu poniženja, beznađa i dezorjentacije. Svakoga dana se sve više demaskirate, otkrivate i izlažete prešutnoj osudi čak i u svojim redovima.

Ovim je moja kritika završena, ali ne povlačim se, ne predajem se, ne bježim!!!

Prelazim u novu misiju prezentacije programa za spas Rame, koji će počivati na tronošcu, najstabilnijem osloncu, a to je: odricanje, služenje i poniznost. Nepristrano, transparentno, ekonomično, učinkovito i odgovorno graditi sustav na jasnim kriterijskim principima bez ikakvih elemenata prijevare i podvale te bez dosadašnjeg principa „biće, daćemo, rešićemo“. Sve u svemu, ramski puk je to i zaslužio. U realizaciji ovako utemeljenog programa  pružam ruku svim ljudima dobre volje bez obzira na vjersku, nacionalnu, stranačku i inu pripadnost. Imam viziju kako prosuđivati, odlučivati i usmjeravati društvene odnose koji su bitni za cjelokupnu zajednicu i za svakog pojedinca, a sadrži složene ciljeve i radnje o kojima ovise mir, sigurnost i blagostanje. Jednostavno moramo pokrenuti duhovnu, biolšku i materijalnu obnovu Rame.

S poštovanjem,

vidimo se sutra na svečanoj sjednici OV-a Prozor-Rama

Ivan Šekelja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*